Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Brothers


Επί το ελληνικόν «αδέρφια» ή «αδελφοποιημένοι». Σίγουρα δύσκολη λέξη σε έναν χώρο που δεν μπορείς καμιά αντίπαλη ομάδα και κανέναν αντίπαλο οπαδό να αποκαλείς «αδερφό» σου. Ειδικά στην περίπτωση που ο Παναθηναϊκός παίζει με κάποια από αυτές τις ομάδες που έχουμε σαν οπαδοί τουλάχιστον καλύτερες σχέσεις από τις υπόλοιπες ομάδες. Το μόνο που θα μπορούσε να κάνει αντίπαλους οπαδούς να μπουν στην καρδιά μας είναι η έμπρακτη αγάπη τους για τον Παναθηναϊκό. Και υπάρχουν δύο περιπτώσεις οπαδών που έχουν αποδείξει με την συμπεριφορά τους την απίστευτη αγάπη τους για τον Παναθηναϊκό. Μιλάμε βέβαια για τους Orgullo Vikingo της Real και τους Ultras της Rapid. Στις καρδιές μας είναι βέβαια η Celtic και οι Shamrock Rovers καθώς και η Hammarby της Σουηδίας. Με την Celtic και τους Shamrock Rovers το χρώμα και το σήμα είναι αρκετό για να τις συμπαθούμε τουλάχιστον. Επαφές με οπαδούς τους έχουμε ελάχιστες μέχρι σήμερα. Για τις υπόλοιπες τρεις αξίζει τουλάχιστον μια αναφορά, ξεκινώντας από την Hammarby.
Με την Hammarby τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά από τις άλλες δύο ομάδες. Στην αγάπη των οπαδών της προς τον Παναθηναϊκό έχουν βοηθήσει κάποιοι Έλληνες και Ελληνοσουηδοί που ζουν εκεί και αγαπούν τον Παναθηναϊκό. Μάλιστα έχουν ιδρύσει και σύνδεσμο της Hammarby στο Alby της Σουηδίας με το ίδιο όνομα με μας (Mad Boys Hammarby). Βοηθάει βέβαια και το κοινό χρώμα των δύο ομάδων. Οι σχέσεις μας δεν είναι τόσο αναπτυγμένες ακόμα. Κάποιες σημαίες του Παναθηναϊκού (δικές τους αλλά και μερικές που τους έχουμε στείλει) που έχουν στην κατοχή τους θυμίζουν την ύπαρξη του Παναθηναϊκού και στα γήπεδα της μακρινής Σουηδίας. Το καλό βέβαια είναι ότι οι σχέσεις μας μπορούν να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο με την παρουσία κάποιων παιδιών από τους Mad Boys της Hammarby κάθε καλοκαίρι στην Ελλάδα για τις διακοπές τους. Κάτι βέβαια που ελπίζουμε και επιδιώκουμε..












Αντίθετα με αυτούς, οι αυστριακοί της Rapid αγάπησαν τον Παναθηναϊκό και τους οπαδούς του μετά από κατ΄ ιδίαν γνωριμία μας. Η πρώτη επαφή έγινε κατά την παραμονή μας στη Βιέννη όταν έπαιζε ο Παναθηναϊκός με την Sturmgratz τον Φεβρουάριο του 2001. Τα παιδιά μας φιλοξένησαν με τον καλύτερο τρόπο. Δεν ξεχνάμε ούτε τις βραδιές στα bar της Βιέννης, ούτε την παρουσία τους στο πλευρό μας κατά την διάρκεια του αγώνα, ούτε τα πράσινα χαρτόνια που μας έδωσαν, ούτε βέβαια τα πράσινα καπνογόνα που μας προμήθευσαν και πέρασαν μέσα στο γήπεδο.



Η σχέση μας έχει και συνέχεια. Αν και 250 χιλιόμετρα μακριά, αρκετοί από αυτούς ήρθαν και στη Πράγα το 2002 όταν παίξαμε εναντίον της Sparta. Γύρω στα 15 άτομα ήρθαν στο γήπεδο, δεν σταμάτησαν να τραγουδούν και πανηγύρισαν μαζί μας το 0-2. Κάτι που μας έκανε εντύπωση ήταν ότι τα κινητά τους είχαν για ήχο κλήσης τον ύμνο του Παναθηναϊκού ή άλλα συνθήματά μας. Όπως και οι οπαδοί της Hammarby έτσι κι αυτοί κρεμάνε στα περισσότερα παιχνίδια τους πανό του Παναθηναϊκού και κυκλοφορούν με μπλούζες και κασκόλ που τους έχουμε προμηθεύσει. Τον Οκτώβριο του 2002 μερικοί από μας παρακολούθησαν τον αγώνα Rapid - Austria στην Βιέννη. Την αγάπη τους όμως για τον Παναθηναϊκό την απέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο τον Δεκέμβριο του 2002 και τον Γενάρη του 2003. Συγκεκριμένα, 18 Ultras της Rapid είχαν κλείσει από το καλοκαίρι εισιτήρια για τις 21 Δεκεμβρίου για να παραστούν στον αγώνα με τον γαύρο. Αν και ο αγώνας τελικά έγινε στις 12 Ιανουαρίου, οι αυστριακοί ήρθαν και τον Δεκέμβρη (με Καλλιθέα) αλλά και στον αγώνα με το γαύρο 8 από αυτούς ξαναήρθαν για να ζήσουν από κοντά την ατμόσφαιρα ενός τέτοιου αγώνα. Οι εμπειρίες τους ανεπανάληπτες.




Τον Φεβρουάριο του 2003 οι Ultras Rapid έκαναν την γιορτή στην Βιέννη για τα 15 χρόνια (1988-2003) και δεν ήταν δυνατόν να μην βρεθούν εκεί κάποιοι από εμάς για να τιμήσουν την φιλία αυτή που είχε πλέον μετατραπεί σε ισχυρή αδελφοποίηση. Την ίδια χρονιά το 2003 θα κάνουμε κοινή εκδρομή για το παιχνίδι με την Άντερλεχτ στο Βέλγιο, θα είμαστε παρόντες στο ντέρμπι με την Αούστρια στην αρχή της σαιζόν το καλοκαίρι και θα ταξιδέψουν μαζί μας στα παιχνίδια με την Στουτγκάρδη στην Γερμανία και την Ρέινζερς στην Σκωτία.
Τα τελευταία χρόνια τα άτομα που μας επισκέπτονται είναι πολύ περισσότερα απ' τις αρχές, κάτι που δείχνει και πόσο ωραία περνάνε εδώ και πόσο τους εντυπωσιάζει η ατμόσφαιρα που κάνουμε στο γήπεδο. Έτσι έγινε στα ντέρμπι με οσφπ το 2004, με Λάρισα το 2005 και με αεκ το 2006 όπου πολλοί φίλοι Ultras Rapid έμειναν ενθουσιασμένοι από τους οπαδούς του ΠΑΟ. Το πόσο αγαπάμε όλα τα αθλήματα του ΠΑΟ το κατάλαβαν όταν πήγαμε στην Βιέννη για τον αγώνα βόλεϊ με την τοπική ομάδα το 2005 όπου μας υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά.




Τον Φεβρουάριο του 2007 εγκαινίασαν το καινούριο τους σύνδεσμο στην Βιέννη και μας κάλεσαν να παραβρεθούμε κάτι που έγινε ευχαρίστως καθώς ο χώρος που φτιάξανε ήταν εντυπωσιακός και η ΘΥΡΑ 13 είχε την δική της γωνιά.




Τον Φεβρουάριο του 2008 οι Ultras Rapid συμπληρώνουν 20 χρόνια ζωής. Στην μεγάλη αυτή γιορτή θα παραβρεθούν και πολλά άτομα από την ΘΥΡΑ 13 ως ένδειξη παντοτινής φιλίας και πραγματικής αδελφοποίησης.



Τελευταίους αφήσαμε τους Orgullo Vikingo της Real. Η πιο μακρόχρονη φιλία με τους οπαδούς της καλύτερης ομάδας στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Στα 7 χρόνια που τους γνωρίζουμε μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι αγαπούν τον Παναθηναϊκό με όλη την δύναμη της καρδιάς τους. Η σχέση μας ξεκίνησε ως γνωστόν από το final-4 της Σαραγόσα το 1995. Στον τελικό καθίσαμε όλοι μαζί και φωνάζαμε συνθήματα υπέρ και των δύο ομάδων κρατώντας κασκόλ και πανώ οι μεν των δε. Μετά από ένα χρόνο οι ρόλοι αντιστράφηκαν στο Παρίσι και αυτοί με την σειρά τους μας υποστήριξαν εναντίον της Barcelona στον τελικό, πανηγυρίζοντας μαζί μας την κατάκτηση του τροπαίου, όπως κάναμε και εμείς την προηγούμενη χρονιά. Αυτά τα γεγονότα όπως και κάποια άλλα βοήθησαν στην σύσφιξη των σχέσεων μας από μακριά αλλά και μέσω ίντερνετ με τους Orgullo Vikingo. Ποια είναι αυτά; Την περίοδο 1997/98 αντιμετώπισε η Real τους απόγονους στο Champions League κρεμάνε για πρώτη φορά και το γνωστό.



Στον επαναληπτικό 300 από μας υποδεχόμαστε την αποστολή της Real στο αεροδρόμιο με ειδική μεταχείριση στον γνωστό Davor Suker.





Την περίοδο 1999/2000 και κατά την διάρκεια του αγώνα μπάσκετ μεταξύ Real και Παναθηναϊκού οι ισπανοί φίλοι μας κρεμάνε πανό «O.V. REAL & PAO G.13». Την περίοδο 2000/01 τους στέλνουμε δύο πανό και τα κρεμάνε στον αγώνα μπάσκετ τους, κατά του γαύρου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου